De aanleg van het Urban Sportpark aan de Apeldoornstraat in de Eindhovens wijk Strijp is in volle gang. De buurt kan niet wachten op de opening volgend jaar mei.

Jarenlang hebben ze ervoor gestreden: een fatsoenlijke bestemming voor het voormalige sportpark 't Schoot, waar ooit voetbalvereniging LEW speelde. "Die club is in 2014 failliet gegaan en vanaf die tijd verpauperde de accommodatie zienderogen", zeggen buurtbewoners Emelie de Vaan, Michiel Geurds en Laurens Dingen.

Toen duidelijk was dat er op 't Schoot nooit meer gevoetbald zou worden, kwam de buurt met het plan er een Urban Sportpark van te maken. "Op de Lochemstraat hadden we eigenhandig al een BMX-baan gemaakt", zegt aanjager Laurens Dingen.

De aanleg van de fiets-, skate- en -stepbaan, klimrekken, hindernisbaan, geasfalteerde wandel-, skate- en hardlooppaden, groenvoorzieningen, en parkeerplaatsen (voor fietsen en auto's) kost in totaal bijna 2 miljoen euro. De helft van dat geld komt uit de Brainport ­Regiodeal van 130 miljoen rijksgeld. De andere helft komt voor rekening van de gemeente Eindhoven, Woonbedrijf en jongerencentrum Dynamo bij.

"Eind 2018 hebben we de eerste aanvraag bij de Brainportregio gedaan. Dat was een intensief en lang proces", zegt Geurds. "We hebben onze plannen tot in detail omschreven en uitgelegd dat ook de wijk en de school op de hoek van de Apeldoornstraat en Halve Maanstraat erbij betrokken zijn."

De basisschool Strijp-Dorp gaat straks ook gebruik maken van de faciliteiten van het Urban Sportpark. Begin 2020 kwam de definitieve toezegging.

Emelie de Vaan is één van de bewoners van de woningen aan de Apeldoornstraat, die uitkijken op het nieuwe sportpark. "Ons uitzicht is straks geweldig, want na het vertrek van LEW werd het zicht op de sportvelden er niet beter op."

Op de groenstrook tussen het sportpark en de Apeldoornstraat, waar vroeger de Philips Lagere School stond, komen nieuwe speelvoorzieningen voor de jongste kinderen uit de buurt.