Voorstanders van Zwarte Piet, met name aanhangers van Pegida, verzamelen zich zondagmiddag op het Stadhuisplein in Eindhoven om te demonstreren. Tot nu toe zijn twee mannen aangehouden vanwege opruiing en bedreiging.

Het gaat om een 52-jarige man uit Son en Breugel en een man van 27 uit Mierlo. Zij deelden volgens de politie berichten op Facebook waarbij ze opriepen tot gewelddadigheden rondom aangekondigde demonstraties in Eindhoven op zondagmiddag.

"Ze riepen op tot het plegen van strafbare feiten en wilden voor onrust zorgen in de aanloop naar en bij de demonstraties van zondag", meldt de politie.

Pegida mag tussen 14.00 en 16.30 uur demonstreren tegen de nieuwe 'grijze piet' waarvoor in Eindhoven gekozen is. Eigenlijk zouden er ook tegenstanders zijn, maar Kick Out Zwarte Piet en Eindhoven Kan Het lieten zaterdagavond laat weten niet te komen.

Daarnaast zijn er nog drie kleine demonstraties in het centrum. Op de Markt vraagt een groep aandacht voor cultuurbehoud rondom het Sinterklaasfeest, en op het 18 Septemberplein vragen twee actiegroepen aandacht voor vooroordelen rond de islam en dierenrechten.