De sluiting van de horeca om 22.00 uur heeft alleen effect als de overheid tegelijkertijd een avondklok invoert zodat bezoekers na sluitingstijd ook echt naar huis gaan. Dat stelt Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland maandag. Hij heeft een verzoek voor een avondklok inmiddels neergelegd bij de gemeente Eindhoven.

"Nu staat iedereen om 22.00 uur op straat en spreken ze daar af waar ze de avond voortzetten. Bij mensen thuis, zonder enige afstand en met al het gevaar op nieuwe besmettingen. Wij worden als horeca onevenredig hard aangepakt maar op deze manier hebben de maatregelen enkel een averechts effect", zo legt Bakker uit.

Bakker staat niet alleen in zijn kritiek. Ook zijn collega's van andere Brabantse afdelingen van de KHN pleiten voor een avondklok en in Utrecht regeerden horecaondernemers afgelopen weekend ontstemd op de lange rijen die na 22.00 uur ontstonden bij supermarkten.

Bezoekers die bij de horeca waren weggestuurd, sloegen daar massaal drank in om de avond thuis voort te zetten. "Dat speelt natuurlijk landelijk", aldus Bakker. "Onze omzet gaat rechtstreeks naar de supermarkten en dat zorgt voor veel frustratie."

Dat de stapavond zich nu na tienen verplaatst van de cafés naar de huiskamers snapt Bakker wel. "Als je om 19.00 uur of 20.00 uur gaat eten, ben je om 22.00 uur nog niet uitgepraat en -gedronken. We zien het voor onze deur gebeuren", legt Bakker uit.

"Iedereen staat tegelijkertijd op straat en dan verplaatsen ze zich in groepjes naar de mensen thuis. En hoewel er een advies geldt van maximaal drie gasten thuis, kan er achter de voordeur niet op gehandhaafd worden. Met een avondklok ondervang je de mogelijkheid om na een bepaalde tijd nog bij elkaar op bezoek te gaan. Het lijkt ons een logische stap."