De Dutch Design Week 2020 in Eindhoven gaat alleen virtueel door. Dat heeft burgemeester John Jorritsma woensdag op advies van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost besloten, in samenspraak met de organisator Dutch Design Foundation (DDF).

Dit jaar zou van 17 tot en met 25 oktober de negentiende editie worden gehouden met een aangepast programma, verspreid over zeven gebieden in de stad, rekening houdend met alle voorschriften van het RIVM.

De bezoekers, maximaal tweeduizend per dag, zouden met zogeheten tijdslots de verschillende presentaties kunnen bezoeken. Dat deel van het programma gaat niet door. "Niet verantwoord", zo oordeelde de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, rekening houdend met de laatste, aangescherpte coronaregels.

Martijn Paulen, directeur van de DDF: "We worden in sneltreinvaart ingehaald door de ontwikkelingen van COVID-19 en hebben oog voor de impact, vandaar begrip voor dit besluit."

"De afgelopen maanden hebben wij samen met de ontwerp community en onze partners ontzettend hard gewerkt aan een bijzondere DDW waarbij relevante ontmoetingen tussen het ontwerpveld en professionele bezoekers centraal stonden. Anders dan dat we gewend waren zou het dit jaar een intiem festival worden, dat zowel fysiek als virtueel zou plaatsvinden."

"Dat dit een bizar jaar is wisten we natuurlijk, maar dat het fysieke festival nu, 2,5 week voor aanvang, geen doorgang kan vinden stemt ons ontzettend verdrietig", aldus Paulen.

Uitgebreid online programmering en dagelijkse tv-show met gasten

Veel ruimte is er nu vrijgemaakt voor een zeer uitgebreid online programmering en een dagelijkse tv-show met allerlei gasten vanuit een studio op het NRE-terrein.

Vorig jaar toonden meer dan 2.700 designers en studio's hun werk op meer dan 120 locaties in de stad en werden er meer dan vijfhonderd evenementen gehouden die in totaal meer dan 350.000 bezoekers trokken.

Eerder al werd de grootste meubelbeurs ter wereld, die in Milaan, verzet van april naar juni, en uiteindelijk doorgeschoven naar 2021 vanwege het coronavirus. Traditiegetrouw laten veel Eindhovense ontwerpers werk zien op de Italiaanse beurs, maar gaven in juni aan door die verschuiving vol in te zetten op de DDW. Ook dat moet nu worden aangepast.