De Eindhovense politiek is verkeerd geïnformeerd over het conflict tussen de gemeente en asbestbedrijf Horyon over de sanering van de energiecentrale op Strijp-T, zegt onder andere curator Bas Jacobs.

Het verwijt dat Horyon geld van gemeente wilde gebruiken om schulden af te lossen in plaats van werk te leveren strookt niet met de waarheid, aldus de curator. Directeur Jan Horyon van het failliet verklaarde bedrijf noemt de bewering van wethouder Yasin Torunoglu zelfs een 'grove leugen'. "Het is absoluut niet waar."

Gemeente veroordeeld

De gemeente is met de curator van Horyon verwikkeld in een rechtszaak over de asbestsanering van de energiecentrale op Strijp-T.

De klus werd in 2015 miljoenen duurder dan verwacht. En toen Horyon voorstelde om de laatste fase van de asbestsanering voor ruim 6 ton af te ronden werd het werk uit handen genomen en ging het bedrijf failliet. De gemeente werd eind vorig jaar veroordeeld tot een schadevergoeding aan de curator maar probeert die nog af te wenden via een hoger beroep.

Antwoorden op raadsvragen

In antwoorden op vragen van raadslid Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE) antwoordde wethouder Torunoglu eind vorige week dat Horyon de vergoeding van ruim 6 ton niet zou gebruiken voor saneringswerk. "Wij hebben aan de hand van een advies van een externe accountant (..) vastgesteld dat een eventuele vergoeding van 617.000 euro niet zou worden aangewend voor verdere saneringswerkzaamheden, maar voor betaling van andere (aanzienlijke) schulden", schrijft de wethouder.

"De 617.000 kan niet worden beschouwd als een offerte om de saneringswerkzaamheden af te maken", zegt de wethouder over een vergelijking met de offertes van de bedrijven die nadien werden benaderd om het werk af te maken en veel hogere bedragen vroegen (2,6 tot 2,9 miljoen euro).

Feiten door elkaar

In een reactie zeggen directeur Jan Horyon en curator Bas Jacobs dat de offerte van Horyon gespecificeerd is. De offerte is door personeel van de gemeente zelfs nog minutieus doorgespit om op kosten te besparen, verklaren ze. Van 623.000 euro oorspronkelijk bleef 617.000 euro over en mondeling was er een akkoord. De offerte werd nooit ondertekend omdat de wethouder plotseling terugkrabbelde.

De curator denkt dat de wethouder feiten door elkaar haalt. Omdat de gemeente weigerde te betalen heeft Horyon voorgesteld om het geld voor het werk van de gemeente te lenen in afwachting van de uitkomst van een rechtszaak. Het gemeentebestuur vond het financiële risico te groot en wilde ook daar niet aan beginnen.

De curator voegt toe dat het volstrekt normaal is dat Horyon inkomsten uit het werk aan de energiecentrale zou gebruiken om openstaande rekeningen te betalen.