Op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is maandag het academisch jaar afgetrapt. Voor de universiteit betekent dat ook de dag waarop Eires, het nieuwe energie-instituut van de school, officieel geopend wordt.

Voor die gelegenheid heeft de TU/e staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) uitgenodigd. De staatssecretaris woonde de opening van het energie-instituut bij door aan te schuiven bij een talkshow die de universiteit uitzond via YouTube.

Van Veldhoven liet weten blij te zijn met de officiële opening van het instituut. "Een van de grootste uitdagingen van duurzame energie is de opslag van energie. Dus dit nieuwe energie-instituut komt precies op tijd en ik ben trots dat ik het vandaag mag lanceren."

De staatssecretaris opende Eires door een op de TU/e ontwikkelde CO2-vrije brander aan te zetten, die gebruikmaakt van ijzerpoeder als brandstof.

In de talkshow gaf TU/e-rector Frank Baaijens het startschot voor het academisch jaar. "Ik wens alle studenten een plezierige en succesvol academisch jaar. Blijf daarbij vooral veilig en gezond."