De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een conciërge die enkele flessen wijn ontvreemdde onterecht ontslagen. Volgens de rechter waren de sancties voor de man onevenredig zwaar.

De man was tien jaar werkzaam als conciërge bij de universiteit toen hij werd beschuldigd van diefstal. De man werd gefilmd toen hij met flessen wijn wegreed van het universiteitsterrein.

De universiteit heeft hem vervolgens ontslagen en zijn toegang tot de universiteit ontnomen. Daarnaast mocht de man geen contact met zijn collega's hebben.

Vanwege een psychische stoornis besloot de rechtbank in 2017 dat de man de diefstal niet kon worden verweten. Wel mocht de universiteit de man ontslaan en moest hij zelf de proceskosten betalen.

Die uitspraak heeft de rechter nu tenietgedaan. Volgens de rechter zijn verschillende uitspraken over de man niet bewezen. Het college van bestuur van de universiteit moet daarom een lichtere sanctie bedenken voor de werknemer. Ook moet de universiteit 2.100 euro proceskosten van de man betalen.