De nieuwe 'city hosts' in de binnenstad van Eindhoven zijn zaterdag begonnen met hun functie. Ze wijzen voorbijgangers op de coronamaatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het wordt weer langzaam wat drukker in de binnenstad van Eindhoven en de winkels openen hun deuren weer. Dat was voor de gemeente een reden om city hosts in te zetten met het oog op de veiligheid van het winkelend publiek.

De city hosts spreken mensen aan als zij zich niet aan de nieuwe maatregelen in de binnenstad houden. Zo zijn er pijlen aangebracht op de vloer om ervoor te zorgen dat iedereen aan de juiste kant van de straat loopt.

Burgemeester John Jorritsma en wethouder Monique List hebben de nieuwe city hosts zaterdagochtend welkom geheten in de stad. "Het is nog steeds de verantwoordelijkheid van mensen zelf om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en om drukte te vermijden", benadrukt List. "Maar de city hosts gaan mensen er wel op attenderen."

De city hosts werken op vrijwillige basis. Ze worden geleverd door retail- en horecaondernemers. Ook vrijwilligers van PSV leveren een bijdrage.

Daarnaast wordt er op camerabeelden gekeken of iedereen zich tijdens de coronacrisis netjes aan de regels houdt.