ASML doneert 130.000 cleanroom-handschoenen van medische kwaliteit voor de coronacrisis, zo laat de techgigant uit Veldhoven donderdag weten via Twitter.

De handschoenen, een vrachtwagen vol, worden gedoneerd aan de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. De veiligheidsregio kan het materiaal verdelen onder de instanties die het nodig hebben in deze crisistijd, zoals zorginstellingen.

ASML gebruikt dergelijke handschoenen normaal gesproken in zogenoemde 'cleanrooms'. In deze kamers zetten de medewerkers van het bedrijf de hoogspecialistische chipmachines in elkaar waar het bedrijf om bekend staat.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.