Medeoprichter van de Eindhovense voedselbank Theo Sijbrandij is vorige week overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was tot hij ziek werd betrokken bij het reilen en zeilen van de voedselbank.

"Het bericht komt aan als een mokerslag bij iedereen die hem kende, en dat zijn er velen", verklaart de Voedselbank.

Van 2004 tot 2009 nam Theo Sijbrandij als bestuurder de voedselverwerking voor zijn rekening. In 2012 keerde hij terug bij de armoede-instelling. Hij ging aan de slag als vrijwilliger op het uitdeelpunt in stadsdeel Gestel. Daarna deed hij hetzelfde werk op de locatie aan de Kanaaldijk.

Vanwege de maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus wordt Sijbrandij in kleine kring begraven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.