Zeker elfhonderd zzp'ers hebben inmiddels bij het ondernemersloket in Eindhoven aangeklopt voor financiële ondersteuning, laat wethouder Yasin Torunoglu weten. De zzp'ers lopen nu inkomsten mis door de getroffen coronamaatregelen van het kabinet.

"In een paar dagen hebben we elfhonderd aanvragen binnengekregen. Normaal zijn dat er zo'n tweehonderd per jaar. Veel zzp'ers hebben het moeilijk, ze zitten thuis. Onze ambtenaren werken hard om alle aanvragen te verwerken", aldus de wethouder.

Er is een landelijke regeling ingesteld voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis. De regeling is vooral voor ondernemers die acuut in geldproblemen komen. Zij kunnen een uitkering aanvragen. Voor een gezin is dat 1.500 euro, voor alleenstaanden 1.200 euro. Ook mensen met een flexcontract kunnen aankloppen voor financiële hulp.

Torunoglu: "Mensen die echt acuut in de geldzorgen zitten, krijgen een voorschot uitgekeerd. We proberen de wachttijd voor ondernemers te verkorten. Normaal duurt het vier weken, maar met alle inzet hopen we dat dit nog maar twee weken hoeft te duren."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.