Eindhovense sportverenigingen die door de coronacrisis in de problemen dreigen te komen, krijgen extra tijd en ruimte om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Wethouder Stijn Steenbakkers (Sport) deed deze toezegging donderdagmiddag bij de bekendmaking van het pakket maatregelen van het college.

Verenigingen die acute betalingsproblemen hebben, krijgen vanuit de gemeente geen bezoek van incassobureaus of deurwaarders. Ook de huurrekening wordt later dan gebruikelijk verstuurd.

"We nemen de komende weken de tijd om de balans op te maken en te kijken waar de knelpunten liggen", aldus de wethouder. De verenigingen kunnen daarnaast gebruikmaken van de compensatieregeling van de overheid.

Steenbakkers erkent dat het water sommige verenigingen al aan de lippen staat. "Vanuit diverse sportverenigingen bereiken ons noodsignalen. De bar is dicht, er zijn geen inkomsten, terwijl alle vaste lasten gewoon doorlopen".

Over verdere steunmaatregelen vanuit de gemeente aan noodlijdende sportverenigingen liet de wethouder zich niet uit.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.