De weekmarkten in de regio Eindhoven mogen ondanks de uitbraak van het coronavirus onder enkele voorwaarden doorgaan, zo hebben de drie Brabantse veiligheidsregio's besloten.

Aanleiding voor het besluit is dat markten door het verkopen van voedsel in een primaire levensbehoefte voorzien.

Wel zijn er enkele voorwaarden gesteld: er moet voorkomen worden dat meer dan honderd mensen tegelijk de markt bezoeken, er mag alleen voedsel verkocht worden en kramen waar ter plekke gegeten kan worden zijn niet toegestaan.

Naast deze specifieke regels voor markten zijn ook maatregelen die op andere plekken gelden van toepassing. Bezoekers moeten bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden, contactloos betalen en thuisblijven als ze niet fit zijn.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.