Vervoerders Hermes en NS passen hun dienstregelingen aan in Eindhoven. Vanwege de maatregelen die rondom het coronavirus worden getroffen, maakt een groot deel van de mensen geen gebruik meer van het openbaar vervoer.

Met de veranderde dienstregeling zorgt vervoerder Hermes ervoor dat er geen bussen zonder passagiers rondrijden. Wel houdt de vervoerder een basisvoorziening in stand zodat er voldoende bussen beschikbaar blijven.

Het is mogelijk dat er zich op bepaalde plekken toch problemen voordoen doordat er bijvoorbeeld geen buurtbussen meer rijden. Voor zulke gevallen heeft de provincie Noord-Brabant Hermes gevraagd zich flexibel op te stellen.

Eerder kondigde Hermes al aan dat busreizigers achter in de bussen moesten in stappen om het aantal contactmomenten met de buschauffeur te verminderen.

Aangepaste dienstregeling NS

Ook de NS en ProRail treffen maatregelen. Vanaf elk station in Nederland rijden vanaf zaterdag slechts twee treinen per uur. Ook rijden er geen nachttreinen meer.

Volgens de NS-leiding houdt het bedrijf met de basisdienstregeling rekening met het stijgende aantal ziekmeldingen in vitale functies.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.