Duizenden leraren kwamen woensdag bijeen om te strijden voor beter onderwijs in in poppodium de Effenaar in Eindhoven.

Bij de Effenaar was muziek, aandacht voor de live-uitzendingen rondom het debat in Den Haag en optredens van de lokale band 'Say Cheese'. Op het podium kwamen ook mensen uit het onderwijs aan het woord.

Ongeveer de helft van de Eindhovense basisscholen was woensdag dicht tijdens de staking. De leerkrachten staken voor een lagere werkdruk en meer loon.

Afgelopen vrijdag trok het kabinet 460 miljoen euro extra uit voor het onderwijs. De lerarenstaking leek vervolgens aanvankelijk van de baan, maar de onderwijsbonden vinden de investering toch onvoldoende om het lerarentekort aan te pakken. Zo ook directeur Sultan Solak van basisschool 't Slingertouw aan het Grasland: "We willen uitstralen dat we trots zijn op ons vak. Deze oplossing is niet structureel genoeg."

Basisschool De Vlinder aan de Mirabelweg bleef open, maar de leraren voerden wel actie. Leerkrachten en leerlingen gingen samen naar het Stedelijk College aan de Henegouwelaan. Daar vertelden ze mogelijk toekomstige pabostudenten over het onderwijsvak.

Op basisschool De Achtbaan aan de Fransebaan werd woensdag gewoon lesgegeven. Weinig leerkrachten die bij deze school werken, gingen gaan staken.