Een 20-jarige man uit Eindhoven is veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van een destijds 17-jarig meisje met een verstandelijke beperking.

Ook moet de man nog eerder voorwaardelijk opgelegde jeugddetenties van zeven weken uitzitten, meldt de rechtbank Oost-Brabant.

Een 21-jarige stadsgenoot is veroordeeld voor een celstraf van 24 maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Hij krijg ook een contactverbod met het slachtoffer, een meldplicht bij de reclassering en moet hij voor behandeling naar een ambulante forensische zorginstelling.

Beiden moeten samen in totaal 10.500 euro aan schadevergoedingen betalen. De uitspraak in de zaak van een derde verdachte moet nog komen.

De verkrachting vond in september 2018 plaats. Het meisje liep van een woongroep naar vrienden voor een gezellig avondje. Ze bleef daar achter met de drie verdachten en een vierde jongeman.

De 20-jarige verdachte heeft het meisje in een speeltuin verkracht. De 21-jarige verdachte probeerde dat ook, maar het meisje verzette zich. Ze is ook geslagen en geschopt.

Volgens de rechtbank waren de verdachten alleen bezig met het bevredigen van hun seksuele lusten.