De rechtbank Oost-Brabant heeft woensdag veertien mannen veroordeeld voor openlijk geweld tijdens de sinterklaasintocht in Eindhoven. Zij krijgen taakstraffen variërend van zestig uur tot honderdzestig uur.

Eén verdachte kreeg vanwege zijn forse strafblad behalve negentig uur taakstraf ook twee weken cel. Eén persoon werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

De mannen gooiden tijdens de Sinterklaasintocht eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Ook zochten zij fysiek de confrontatie met de demonstranten en schreeuwden zij racistische leuzen. Daarnaast schopte één van de mannen een politieagent.

De mannen pleegden het openlijk geweld samen, waardoor ze als groep verantwoordelijk zijn, zo oordeelde de rechter. Bij het bepalen van de straffen is meegewogen dat het geweld was gericht tegen actievoerders die gebruik maakten van hun grondwettelijk demonstratierecht en de impact die deze gebeurtenissen op hen hebben gehad.

Aantal verdachten betrok kinderen bij het geweld

De rechter weegt als strafverzwarend aspect mee dat een aantal mannen kinderen betrok bij het gooien van eieren. "Nota bene rond het juist voor kinderen zo belangrijk gevonden Sinterklaasfeest."

Naast de taakstraffen, moeten de openlijke geweldplegers aan vier demonstranten een een immateriële schadevergoeding betalen van 500 euro. De agent krijgt 164 euro.