Imkersvereniging Place to Bee in Eindhoven heeft maandag problemen ondervonden door de urenlange storing bij het noodnummer 112. Aan het begin van de storing brak er brand uit in een van de bijenstallen.

De bijenhouderij ligt op het terrein van de GGzE. Maandag merkte de bewaking de brand op en probeerden zij snel de brandweer te alarmeren.

Tegelijkertijd zijn omstanders met brandblussers aan de gang gegaan om de brand te doven, maar tevergeefs. Het vuur was dusdanig heftig in de droge stal en kasten dat blussen met brandblussers niet heeft mogen baten.

Een van de bewakers is naar de brandweerkazerne gereden. De brandweer kwam meteen, maar heeft alleen nog kunnen nablussen. Wel heeft de brandweer kunnen voorkomen dat brandende bomen en struiken verder zouden afbranden en er een bosbrand zou ontstaan.

Twee zwermen hebben de brand overleefd. Deze zwermen zijn op tijd gevlucht, het gaat om zo’n tien- tot twintigduizend bijen.

Oorzaak van brand onbekend

De oorzaak van de brand is tot nog toe niet te achterhalen. "Dan kan je wel vloeken en tieren, maar ja daar schiet je niks mee op", meldt Wil Brans, secretaris van de vereniging. "Ik denk dat we alle energie positief moeten gebruiken om een nieuwe stal en vier nieuwe kasten te gaan bouwen."

"Dat zal waarschijnlijk een winterklus worden. Het bijenseizoen is in juli en augustus. Dus halsoverkop nieuwe kasten bouwen heeft geen zin."

Het bestuur van onze vereniging komt donderdagochtend bijeen. Er zal gesproken worden hoe verder te gaan, samen met de leiding van de GGzE.