Duurzaamheidspact Eindhoven heeft de eerste stappen gepresenteerd richting duurzaam wonen.

Het Duurzaamheidspact is een samenwerking tussen gemeente Eindhoven, de woningcorporaties ‘thuis, Sint Trudo, Wooninc, Woonbedrijf en Platform Eindhovense Klantenraden. De samenwerking tussen de partijen moet ervoor zorgen dat er snellere en grotere stappen worden gezet in verduurzaming van woningen en gebouwen. Diederik Samsom is supervisor van het pact.

Nu de plannen er liggen, is de eerstvolgende stap het daadwerkelijk aan inwoners van Eindhoven aanbieden van energiebesparingsadviezen en de energiebox, waarin bijvoorbeeld tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie zitten. Dat gaat gebeuren in de tweede helft van 2019.

Wethouder Rik Thijs van Wonen pleit ook voor het uitvoeren van concrete plannen die er nu al liggen, net als de andere wooncoöperaties.

'Het moet behapbaar blijven'

Supervisor Diederik Samsom vindt dat het zo duurzaam mogelijk moet, maar wil de burger niet op te veel kosten jagen. "Mijn advies voor de corporaties is: zet vooral in op isoleren van woningen tot een tikje beter dan energielabel B. Het moet wel behapbaar blijven."

Gemeente Eindhoven en de vier corporaties willen met de energiebesparingsadviezen en de energiebox huishoudens geld laten besparen op de energierekening. Tegelijkertijd is het een bijdrage aan de landelijke klimaatdoelen.