De burgemeester van Eindhoven John Jorritsma heeft ook de Pegida-demonstratie van komende zaterdag verboden. Het is het derde demonstratieverbod in korte tijd dat de gemeente de extreem rechtse groepering oplegt.

De politie heeft sterke aanwijzingen dat er een tegendemonstratie wordt gepland waarbij geweld niet wordt geschuwd, aldus Jorritsma.

De gemeente gaf in eerste instantie als verklaring voor het verbieden van de demonstratie dat de politie de veiligheid in Eindhoven op zo'n korte termijn na de vergunningsaanvraag niet kan garanderen.

Daar kwam de gemeente vrijdagavond op terug. Nu stelt de gemeente dat de politie wel snel genoeg voldoende agenten op de been kan brengen. Ten onrechte heeft de gemeente naar eigen zeggen eerder vrijdag het beeld opgeroepen dat ontoereikende politiecapaciteit een van de redenen zou zijn dat er niet gedemonstreerd mag worden.

Ook demonstratie van donderdag werd verboden

Jorritsma verbood ook een voor donderdag geplande demonstratie van Pegida, eveneens uit "angst voor ernstige wanordelijkheden". "Ook het feit dat Pegida de demonstratie laat plaatsvinden gedurende het Suikerfeest leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de moslimgeloofsgemeenschap", aldus de burgemeester. Ook 31 mei mocht een demonstratie van de extreem rechtse groepering niet doorgaan. Pegida had de aanvraag daartoe volgens de gemeente te laat ingediend.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen uitte dinsdag nog kritiek op het besluit van de Eindhovense burgemeester om de demonstraties te verbieden. Volgens Van Zutphen moet Eindhoven de protesten toestaan en schaadt de burgemeester het grondrecht van Pegida door de demonstratie te weigeren.

Demonstratie van Pegida loopt uit de hand

Op 26 mei liep een demonstratie van Pegida in Eindhoven volledig uit de hand. Een groep van enkele honderden mensen keerde zich tegen de demonstratie en gooide met stenen en andere voorwerpen. De Mobiele Eenheid (ME) moest ter plaatse komen om een einde te maken aan het geweld. Tien mensen werden gearresteerd.

Sinds die demonstratie heeft Jorritsma alle aanvragen van Pegida om te demonstreren geweigerd. Volgens de burgemeester heeft de gemeente te weinig middelen om de veiligheid tijdens de demonstraties te garanderen.

Pegida uit kritiek op het besluit

Pegida reageert verontwaardigd. "En nu, Openbaar Ministerie? Betekent dit dat de Nederlandse rechtstaat opnieuw na 1940 capituleert, nu voor de fascistische islam", aldus Pegida op Facebook.

Inmiddels heeft Pegida drie nieuwe data (11, 12 en 13 juni) voor demonstraties aangevraagd. "De mogelijkheden daarvoor worden op dit moment met hen besproken", aldus een woordvoerder van de gemeente.