De politie heeft zondagavond een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in Eindhoven afgebroken. Tegendemonstranten gooiden onder meer stenen naar de politie en aanhangers van Pegida, zo laat de Politie Oost-Brabant weten.

De Mobiele Eenheid (ME) heeft charges uitgevoerd. Dat gebeurde vlak bij de Al Fourqaanmoskee aan de Otterstraat in Eindhoven. Pegida demonstreerde hier tegen de ramadan.

De politie besloot de demonstratie af te breken, omdat zij de veiligheid van betogers en omwonenden niet kon waarborgen.

De sfeer rond de demonstratie van Pegida werd steeds grimmiger, liet de politie eerder al weten op Twitter. Een groep jongeren met een migratieachtergrond bekogelde politieagenten en demonstranten.

Twaalf tegendemonstranten aangehouden

Er zijn tot nu toe twaalf personen aangehouden bij de ongeregeldheden, de meerderheid vanwege openlijke geweldplegingen. Het ging in alle gevallen om mensen die zich tegen de demonstratie en de politie keerden. Vier politiemensen raakten lichtgewond bij de ongeregeldheden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was een kleine groep aanhangers van Pegida rond 19.25 uur te voet begonnen aan een tocht naar de Al Fourqaanmoskee. Rondom deze kleine optocht verzamelden zich tegendemonstranten achter een Turkse vlag. De tegendemonstratie was niet aangemeld.

Pegida wilde gefrituurde varkenslap eten voor moskee

Pegida kondigde eerder aan voor de moskee demonstratief een gefrituurde varkenslap te willen eten. De anti-islambeweging demonstreert naar eigen zeggen tegen de ramadan en de invloed van moslims in Nederland.

De politie is nog steeds in groten getale aanwezig om ordeverstoringen te voorkomen. Op beelden op sociale media is te zien dat enkele jongeren met een migratieachtergrond midden op de rijweg zittend op hun knieën bidden.

Rond 22.00 uur nog steeds onrustig in Eindhoven

Na het afbreken van de demonstratie bleef het nog een tijdje onrustig in Eindhoven. Groepen jongeren reden rond in auto's en schreeuwen daarbij "Allahu akbar" (God is de grootste).

Enkele tientallen demonstranten van Pegida werden door de politie in veiligheid gebracht.

De ME voerde charges uit. (Foto: Pro Shots)

De politie arresteerde zondagavond vijf tegendemonstranten. (Foto: Pro Shots)