Vanaf 2025 rijdt er een directe trein tussen Eindhoven en Düsseldorf. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en de Duitse deelstaatminister Hendrik Wüst hebben daar donderdagmiddag voor getekend.

De verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf is belangrijk voor de bereikbaarheid van de de Brainportregio. Al vele jaren lobbyt de hightech Brainport-regio voor een snelle treinverbinding met het Duitse Ruhrgebied.

Het Duitse industriegebied en de rest van Duitsland is volgens bestuurders belangrijk voor de groeiambities van de regio. Rijk en regio dragen dan ook allebei bij aan de realisatie van de verbinding.

De trein, die ieder uur moet gaan rijden, stopt in Nederland straks alleen nog in Helmond en Venlo. Treinreizigers zijn voor dat traject een uur en veertig minuten onderweg. Dat betekent een tijdwinst van twintig minuten.

Met de komst van een intercityverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf wordt verwacht dat jaarlijks ruim 250.000 extra reizigers gebruik zullen gaan maken van de verbinding.