De politie heeft woensdagavond een einde gemaakt aan een 'healingsessie' in Eersel, waarbij de verboden hallucinogene stof ayahuasca werd gebruikt. Vier mensen, organisatoren en betrokkenen bij de organisatie, werden aangehouden.

De arrestanten zijn twee organisatoren, een 38-jarige Italiaanse vrouw en een 33-jarige Spaanse man, en een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaan die ervan worden verdacht een rol te hebben gehad bij de uitvoering van de 'healingsessie'.

Alle verdachten zitten nog vast en worden in de komende dagen verhoord, maakte de politie donderdag bekend.

De inval vloeide voort uit een onderzoek dat werd gestart door de recherche in Eindhoven na de dood van een 31-jarige Hongaarse man in die stad.

Hij had voor zijn dood deelgenomen aan een van de sessies die in de woning in Eersel werden gehouden en gebruikte daar vermoedelijk ayahuasca. De politie ziet een mogelijk verband tussen het gebruik van die drug en zijn dood.

Werkzame stof ayahuasca geldt als harddrug

Ayahuasca bevat de stof dimethyltryptamine (DMT). Die staat op lijst 1 van de Opiumwet en wordt gezien als harddrug.

Tijdens de inval in Eersel waren naast de vier arrestanten twaalf deelnemers aanwezig. Zij hadden op dat moment de ayhuasca nog niet ingenomen. Een hoeveelheid van dat middel, grondstoffen voor de productie ervan en ampullen met een nog onbekende vloeistof werden in beslag genomen.