De gemeente Eindhoven is zeker een half miljoen euro kwijt aan het afhandelen van bezwaren van ouderen en gehandicapten, omdat zij gekort zijn op de huishoudelijke hulp. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie van ambtenaren.

Tot nu toe is er 400.000 euro uitgegeven aan boetes, ambtelijke kosten en juridische kosten, maar dat bedrag gaat nog oplopen. Er wordt sowieso gerekend op een half miljoen euro. Dit bedrag wordt waarschijnlijk hoger.

Zo'n 150 ouderen zijn naar de rechter gestapt om hun gelijk te halen, en de korting ongedaan te maken.

De kwestie sleept al ruim een jaar voort. Bijna 400 ouderen en gehandicapten maakten bezwaar tegen de gemeente. Ze krijgen minder hulp om het huis schoon te houden en zelf kunnen ze dat niet meer.

Volgens de bezwaarmakers heeft de gemeente te rigoureus bezuinigd op de hulp.

Gemeente wilde drie ton besparen

Oppositiepartijen spraken eind vorig jaar al hun ongenoegen uit over de aanpak van het stadsbestuur. Die zou fouten hebben gemaakt bij de behandeling van alle bezwaarschriften.

De gemeente moest al boetes betalen omdat bezwaarmakers te lang moesten wachten op een reactie, en in onzekerheid zaten. De gemeente denkt met de bezuiniging op de huishoudelijke hulp op jaarbasis 300.000 euro te kunnen besparen.

De bezuiniging moet er mede voor zorgen dat de stad weer financieel gezond wordt.