Een geselecteerde groep amateurs mag van maandag tot en met woensdag een neppe buik "opereren" met een nieuwe daarvoor bestemde robot in het Eindhovens Catharina Ziekenhuis. De zogenoemde RobotXperience vindt plaats in de centrale hal van het ziekenhuis.

Chirurgen in het ziekenhuis gebruiken de betreffende Da Vinci Xi-robot sinds maart bij complexe kankeroperaties. Het gaat om kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, blaaskanker, nierkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker. Dankzij de robot kan er nauwkeuriger worden gewerkt, met minder pijn voor de patiënt en minder bloedverlies.

De groep mag net als de chirurgen de robot besturen met medische joysticks met als enige verschil dat zij dus een neppe buik "opereren". Op die manier kunnen ze ervaren hoe het is om chirurg te zijn.

De inschrijvingen voor de RobotXperience zijn inmiddels gesloten. Wel is iedereen welkom om te komen kijken. De robot staat er komende maandag en dinsdag van 10.30 tot 19.30 uur en komende woensdag van 10.00 tot 16.00 uur.