'Atlas', het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven is donderdagmiddag heropend. Na een flinke renovatie van drie jaar ziet het pand er weer uit zoals bij de opening in 1963. Wel zijn er allerlei technologische vernieuwingen toegevoegd, vooral op het gebied van duurzaamheid.

Het Atlas-gebouw heeft een slimme glazen gevel met ramen die het gebouw door beweging 's nachts koelen en de lucht zuiveren. Verder is er energiebesparende verlichting en verwarming en heeft het geen gasaansluiting.

Tweederde van de benodigde elektriciteit voor het gebouw komt van de eigen campus, onder meer door zonnepanelen.

Scholieren van de International School Eindhoven openden het vernieuwde gebouw, samen met robot HERO van de faculteit Werktuigbouwkunde.

Gebouw wordt onderkomen voor twee faculteiten

Het gebouw, dat zestien verdiepingen telt, wordt het onderkomen voor twee faculteiten: Industrial Design en de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. In totaal komen er zo'n duizend mensen te werken.

'Atlas' werd oorspronkelijk ontworpen door Samuel van Embden, een prominent architect van de Nederlandse wederopbouw. Hij gaf Atlas het uiterlijk van een fabriekscomplex om de industriële herkomst van de TU/e te benadrukken.