Het startschot voor de bouw van een fietsflat aan de noordkant van Station Eindhoven is donderdag gegeven. De bewaakte stalling biedt straks plek aan 5000 fietsen.

De gemeente, NS, ProRail en Movares ondertekenden donderdagochtend de papieren voor de bouw. De stalling heeft meerdere etages, met een ondergrondse en bovengrondse verdieping.

Later wordt aan de zuidkant van het station ook een fietsenstalling gebouwd voor nog eens 5000 fietsen. Met de 10.000 extra plekken denken de betrokken partijen tot 2030 genoeg parkeerplekken te hebben voor alle tweewielers.

De bouwprojecten zijn nodig omdat veel fietsen overal staan geparkeerd op het station. Er is te weinig plek, en dat leidt soms tot chaotische situaties.

"Het is echt vervelend. Voor het aangezicht van het station, maar ook voor de looproutes van reizigers. Het station is soms niet meer op een veilige manier te bereiken. Het is een urgent probleem dat moet worden aangepakt", zegt Rene Vegter van ProRail.

Extra stallingen nodig vanwege groei Eindhoven

De extra stallingen zijn ook nodig omdat Eindhoven groeit. Er komen steeds meer inwoners en studenten bij, het aantal treinverbindingen vanaf Eindhoven neemt toe en fietsgebruik wordt volop gestimuleerd.

De fietsflat aan de noordkant van het station moet in 2021 klaar zijn.

ProRail wil tijdens de verbouwing een tijdelijke fietsstalling inrichten, zodat aan deze kant van het station nog wel fietsen geparkeerd kunnen worden.