De man die in januari vorig jaar een fietser aanreed op de kruising van de Wal en de Bilderdijklaan, krijgt een boete van 1200 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.

De man is veroordeeld voor een verkeersfout, en niet voor het zwaardere dood door schuld in het verkeer.

De vrouw die werd aangereden raakte ernstig gewond en overleed een week later aan haar verwondingen. De man erkende dat hij inderdaad geen voorrang verleende op het kruispunt, maar verklaarde dat hij er wel alles aan gedaan heeft om een ongeval te voorkomen.

Hij reed niet te hard, remde af toen hij de kruising naderde, was alert en paste zijn verkeersgedrag aan aan de omstandigheden, zei hij tegen de rechtbank.

Rechtbank: 'Automobilist heeft verkeersfout begaan'


De rechtbank vindt het aannemelijk dat de situatie op de kruising onoverzichtelijk was op het moment van het ongeval. Ook is niet gebleken dat de man zich aan andere feiten schuldig heeft gemaakt.

Maar de rechtbank oordeelt toch dat de man een verkeersfout heeft gemaakt. Er stond namelijk duidelijk aangegeven dat fietsers voorrang hebben op de kruising, er stonden haaientanden op de weg en er was een verkeersdrempel.