Het einde van de examens betekent dat het LAKS de balans heeft opgemaakt. In totaal is er 150.000 keer geklaagd over de examens, wat iets minder is dan vorig jaar.

Er kwamen over de wiskunde-examens veel klachten binnen. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat bijna alle kandidaten het wiskunde-examen maken. Meer kandidaten betekent ook meer klachten.

Bij zowel vmbo als havo staat Frans bovenaan de klachtenranglijst. Het havo-examen Frans steekt met kop en schouders boven alle examens uit. 12.083 havisten maakten dat examen en er zijn 4.921 klachten verstuurd.

Bij het vwo is over het examen aardrijkskunde samen met scheikunde in verhouding het meeste geklaagd.

Opvallende klachten op een rij

  • Tijdens het maken van het examen stonden de ramen open waardoor een gans of een ander gevleugeld gedrocht de kans zag ons een serenade van ongeveer twintig minuten te geven en er een honderdtal ambulances het nodig vond met de sirene in de buurt te patrouilleren. Nadat iemand van plek gewisseld was vanwege geluidsoverlast vond de docent het wel een goed idee misschien een van de ramen te sluiten.
  • Tijdens het uitdelen van de teksten en opgaven zakte er een leerling door zijn stoel. Dit leidde tot een kort moment van geluidsoverlast.
  • Het brandalarm ging meer dan zes keer af. Daarna was er geen concentratie meer.
  • Iemand had niet ontbeten en daarom borrelde zijn maag steeds. Dit vond ik erg afleidend. En niet op een goede manier.
  • Iemand had zijn broek niet opgetrokken en daarom moest ik 2,5 uur lang in iemands bilspleet kijken, dat was erg afleidend.
  • Een meisje liep voorbij de school, vlak langs de gymzaal waarin we zaten, terwijl ze luidkeels I will always love you aan het zingen was.