Bijna vierduizend vwo'ers schreven woensdagochtend kantje na kantje vol bij het examen maatschappijwetenschappen. Echt moeilijk was het examen gelukkig niet. "Het ging wel oké, niet supergoed en niet superslecht", zegt Michelle van der Eem (17).

"Het was vooral heel veel schrijfwerk, ook bij de vragen waar je maar een paar puntjes voor kreeg. Ik heb echt pijn aan mijn hand", vertelt ze. Olav Koning (18) vond het examen prima te doen. "Ik was op tijd klaar, heb overal wat ingevuld en alle onderwerpen kwamen aan bod."

Alle scholieren die Scholieren.com sprak, noemden het examen "representatief" voor de stof. Anne Kock (17): "Daarnaast vond ik de vraagstelling ook duidelijk, in tegenstelling tot sommige examens van eerdere jaren."

Het enige minpunt vond Kock de puntenverdeling. "Voor sommige, vrij complexe vragen kon je maar twee punten verdienen, terwijl je voor makkelijkere vragen veel meer punten kreeg."

Zes punten voor 'vreemde' vraag

Er was één vraag die in het bijzonder opviel, omdat je daar zes punten mee kon verdienen. Van der Eem vond deze vraag lastig: "Je moest drie mediadoelstellingen koppelen aan drie dingen waarmee je deze doelstellingen kon waarborgen, zoals een artikel uit de wet of een redactiestatuut. Hiervoor moest je de genoemde begrippen kennen, de juiste koppeling maken en het dan ook nog uitleggen."

Kock vond deze vraag niet zozeer moeilijk, maar wel vreemd. "Deze vraag ging niet over de belangrijkste stof van maatschappijwetenschappen. Ik vond het daarom raar dat er een vraag over gesteld werd waar je zoveel punten voor kon krijgen."

Nog niet kunnen geloven dat het erop zit

Voor alle vwo'ers was dit examen het laatste examen. Koning kan nog niet helemaal geloven dat het erop zit. "Ik ben nu gewoon klaar", zegt hij enigszins verbaasd.

Verhoef heeft minder tijd nodig om tot dat besef te komen. "Ik vertrek morgen al naar Rome, dus ik ga nu snel mijn spullen inpakken."

Bij de klachtenlijn van het LAKS is de rust inmiddels ook een beetje ingedaald. Op dit moment zijn er pas negentien klachten gemeld.