Zowel de Inspectie van het Onderwijs als de schoolleiding van VMBO Maastricht was in november 2016 al op de hoogte van problemen rond de schoolexamens. Ouders hadden op dat moment al klachten over de kwestie ingediend bij de school.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van correspondentie tussen ouders, de schoolleiding en de Inspectie van het Onderwijs, die in bezit is van de krant.

De ouders van zeker vijftien leerlingen hebben eind 2016 meerdere klachten ingediend bij de school. Daarin signaleerden zij dat scholieren achterliepen op het officiële programma van het schoolexamen. De klachten zijn ook bij de Onderwijsinspectie beland.

"We hebben uitgebreid toezicht uitgevoerd. Er zijn gesprekken gevoerd met directie, bestuurders, leraren en leerlingen'', zegt een woordvoerder van de inspectie. 

Lesuitval

Het toezicht was volgens hem vooral gericht op de hoge lesuitval. Om wat voor meldingen het gaat wil de woordvoerder niet zeggen, omdat er een extern onderzoek komt naar het examendebacle en de rol van de Onderwijsinspectie. ''In dat onderzoek speelt ook de vraag, welke informatie op welk moment kreeg de inspectie en wat is daar mee gedaan''.

Vorige week zijn de eindexamens van alle 354 leerlingen van de middelbare scholen Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College van VMBO Maastricht ongeldig verklaard, omdat die verkeerd waren afgenomen. De scholen lieten hun leerlingen eindexamen doen, terwijl zij hun vakken nog niet naar behoren hadden afgerond.

Woest

Leerlingen en ouders reageerden woest op het nieuws, omdat de fouten zijn gemaakt in het gedeelte van de examens waar de scholen voor verantwoordelijk zijn.

Woensdag schreef minister Arie Slob (Onderwijs) aan de Tweede Kamer dat de uitslagen van de centrale examens geldig blijven tot 1 januari 2019. De leerlingen hoeven de examens niet over te doen en kunnen de gemiste toetsen inhalen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!