De examenperiode is voorbij. Woensdagmiddag maakten de laatste kandidaten hun examens. Nu is het wachten op de uitslag op 14 juni. De bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen weken examens hebben we op een rij gezet.  

1. Klachtenrecord voor vwo-examen Nederlands

Al jaren wordt er veel geklaagd over hoe het verplichte vak Nederlands getoetst wordt en dat was dit jaar niet anders. Na afloop van het vwo-examen vlogen memes en termen als 'apocalyptisch geschreeuw' en 'hellend vlak' in de rondte.

Cito had na de klachtentsunami van vorig jaar beloofd om iets aan de lengte van het examen te doen, maar die belofte kon het niet nakomen. Een dag na het examen kwamen er meer dan 26.000 klachten binnen, een record. Na afloop van het examen ontstond er een online briefwisseling tussen allerlei voor- en tegenstanders van het examen. 

2. Memes

Vorig jaar werd de traditie al ingeluid, maar dit jaar zette de trend door en ging het helemaal los met de memes. Met name in het Facebookevent Centraal Eindexamen verschenen elke dag talloze creatieve plaatjes van examenkandidaten. 

3. Feminisme

Op de vierde examendag werd opgemerkt dat in veel taalexamens teksten voorkwamen die te maken hadden met feminisme en/of vrouwenemancipatie. Bij 7 van de 24 niet-exacte vakken, voor zowel havo als vwo, komt het onderwerp aan bod.

Corine Theuns, persvoorlichter van het Cito, vertelt dat dit puur toeval is en dat de teksten zijn uitgekozen door deskundigen die de teksten blijkbaar goed bruikbaar vonden. 

4. Vast op de wc

In de loop van de tweede examenweek werd bekend dat een scholiere uit Hengelo vlak voor haar vmbo-examen Engels vast kwam te zitten op de wc. Buurtbewoners waren gelukkig oplettend en uiteindelijk moest de brandweer erbij komen om het meisje te bevrijden. Doordat de buren haar een lift gaven, was ze nog net op tijd om haar examen te maken.

Meisje uit Hengelo zit thuis vast op wc voor begin eindexamen
31
Meisje uit Hengelo zit thuis vast op wc voor begin eindexamen

5. Extreem moeilijk vmbo-examen Engels

De beroemde meester Bart noemde het vmbo-examen Engels 'het moeilijkste examen Engels dat hij ooit heeft gezien'. Het niveau was volgens hem niet heel reëel. "Een examen mag best uitdagend zijn, maar deze vragen waren wel van een erg hoog niveau."

De klachtenteller staat nu op iets minder dan vijftienduizend en dat zijn veel klachten, zeker gezien het feit dat vmbo-scholieren minder geneigd zijn om te klagen.

6. Scholier krijgt eigen tekst

Floris de Boer deed tijdens zijn vwo-examen maatschappijwetenschappen een opmerkelijke ontdekking: een tekst waaraan hij heeft meegeschreven zat in het examen. "Het feit dat het mijn tekst was, zorgde wel even voor afleiding", vertelt hij enthousiast.

Floris werkt in zijn vrije tijd bij L1 Nieuwsmonitor, het onderzoeksbureau van zijn tante, dat onderzoek doet naar maatschappelijke onderwerpen. Een van de onderzoeksartikelen verscheen dus op het examen maatschappijwetenschappen.

7. Examenklacht.nl gehackt

Op de tweede donderdag van de examenperiode was er lichte paniek onder leerlingen vanwege de storing bij Examenklacht.nl, de klachtensite van het LAKS. De website bleef de gehele donderdag onbereikbaar.

Vrijdag bleek dat de website slachtoffer was geworden van ransomware WannaCry, die eerder een aantal ziekenhuizen in Groot-Brittannië platlegde. Gelukkig was de site vrijdagochtend weer online, zodat men weer kon klagen. Het ziet er naar uit dat het totale aantal klachten van vorig jaar dit jaar niet overschreden zal worden. Of dat aan de 'downtime' ligt, is niet helemaal zeker. 

8. Examen ongeldig

Op het Carolus Clusius college in Zwolle is een 'menselijke' fout gemaakt met grote gevolgen. De vmbo'ers die bezig waren met het examen aardrijkskunde mochten een atlas gebruiken, maar later bleek dat dit helemaal niet is toegestaan. De examens zijn hierdoor ongeldig verklaard en alle kandidaten moeten het examen opnieuw maken in het tweede tijdvak. 

Bekijk alle berichten over de eindexamens in ons dossier