Vwo'ers klagen opnieuw het meeste over examens

Examenkandidaten op het vwo hebben afgelopen periode het meeste geklaagd. Ruim een op de vijf ingevulde examens op dat onderwijsniveau heeft een klacht opgeleverd.

In voorgaande jaren was het vwo ook de opleiding waar de meeste klagers vandaan komen.

Dat blijkt uit cijfers van examenklacht.nl. Ook veel havo-examens (16,5 procent) hebben geleid tot een klacht bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) doorgegeven.

Vooral het vwo-examen Nederlands heeft veel klachten opgeleverd. Vorig jaar kwamen er nog 9.705 klachten op 37.571 examenkandidaten binnen, wat neerkomt op 25,7 procent. Dit jaar is dat gestegen naar 22.005 klachten op 38.320 scholieren, dus 57,4 procent.

'Mondiger'

"Het is natuurlijk niet zo dat de vwo-examens moeilijker zijn", verklaart klachtencoördinator Benedicta Badu van het LAKS. "Maar vwo’ers zijn vaak wat mondiger en halen graag hun gelijk. Havisten en vmbo’ers maken minder snel ergens een punt van, die hoeven niet zo nodig kwijt wat ze goed of slecht vonden."

Dit jaar kwam een recordaantal van ruim 160.000 klachten binnen bij LAKS. Vorig jaar waren dat er 116.000, in 2013 143.000. Volgens Badu is die stijging te verklaren doordat scholieren LAKS beter weten te vinden. "Via sociale media proberen we zoveel mogelijk scholieren te bereiken."

Lees meer over:
Tip de redactie