Laatste examens voor middelbare scholieren zitten erop

De eindexamens voor middelbare scholieren zitten erop. Een relatief kleine groep moest donderdag hun laatste examens schrijven. Er stonden enkel talen op het programma: Russisch, Fries, Arabisch, Turks en Spaans.

Het examen Russisch viel niet mee, volgens docent Dorie Nielen van het Lyceum Schravenlant in Schiedam: "Er zaten een paar lastige teksten in het midden, waarbij je goed moest lezen. Ik had zelfs een leerling die van huis uit Russisch spreekt, maar het alsnog moeilijk vond."

Er zat één tekst in het examen die per toeval erg actueel was. "Er kwam een ingezonden brief van een Rus voorbij, uit 2012, waarin hij ervoor pleitte het WK van 2018 niet naar Rusland te halen. Dat is vanwege de Blatter-affaire nu natuurlijk extra interessant." Daarnaast zat er Russische tekst over André Kuipers in de toets.

Nielen had vier examenkandidaten die Russisch deden dit jaar. "Daarnaast heb ik echter zo'n tien andere kandidaten, verspreid over het land, die ik vaak via Skype les geef."

Volgens haar gebeurt dit wel vaker voor kleine vakken zoals Russisch. "Scholen sluiten dan een samenwerkingscontract af, om hun leerlingen toch de kans te bieden eindexamen te kunnen doen." In totaal doen 22 leerlingen examen in het vak Russisch.

Turks

Havist Sevket Kiliç maakte het examen Turks. "Het ging redelijk goed", vertelt hij. "Ik had maar één oefenexamen gemaakt, maar ik heb het al nagekeken, en ik heb een prima cijfer."

Sevket is blij dat het erop zit. Echt vakantie vieren gaat hij echter niet: "Ik heb een bijbaantje bij de Lidl, dus ik moet vooral werken."

Ook vwo'er Emin Güresci is tevreden. "Ik heb sowieso een voldoende. Maar het was een lastiger examen dan de versies die ik geoefend had uit 2013 en 2014. Daar kon je de antwoorden vaak letterlijk uit de tekst halen. Bij dit examen moest je vaker verschillende dingen combineren voor het antwoord. Ik vond hem ook te lang, ik kwam zelfs in tijdnood. Het waren maar liefst 54 vragen."

"De onderwerpen waren wel leuk. Ik moest lachen om de tekst over het verschijnen van de iPhone 5. De iPhone 6 is inmiddels al een tijdje uit, dus het artikel was vet oud."

Rustig

Het LAKS had een rustige dag donderdag. "We hebben misschien vijftien telefoontjes gehad", vertelt coördinator Benedicta Badu. "Er doen natuurlijk ook maar erg weinig mensen examen in deze vakken, dus we hadden niet anders verwacht." 

Vanaf donderdag is het afwachten voor alle driehonderdduizend kandidaten. Op donderdag 11 juni wordt de normering voor elk examen bekend gemaakt, en laten scholen hun leerlingen weten of ze geslaagd zijn of niet. Zo niet, dan is er voor sommige leerlingen nog een herkansingsmogelijkheid in het tweede tijdvak, dat begint op 16 juni.

Record

Het LAKS heeft dit jaar in totaal ruim 159.000 klachten binnengekregen over de eindexamens van afgelopen periode. Nog niet eerder werd er zoveel geklaagd over de examens.

Volgens een woordvoerster kwamen de meeste klachten over de examens van havo en vwo en in mindere mate over het vmbo. De meeste meldingen gingen over de inhoud van de examenopdrachten, gevolgd door klachten over de omgeving en omstandigheden waarin de examens werden afgenomen.

Vorig jaar kreeg LAKS 116.000 klachten, in 2013 waren dat er 143.000. Volgens het scholierencomité is het record van dit jaar het gevolg van de naamsbekendheid van de klachtenlijn, die in 1988 in het leven geroepen.

Alles over de eindexamens in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie