Woensdagmiddag zwoegden iets meer dan 22.000 vwo'ers op hun scheikunde-examen. Veel leerlingen zaten de volle drie uur uit, maar echt heel moeilijk was het examen niet.

"Het ging vrij goed", vertelt examenkandidate Daniëlle Fluks. "Het was best pittig, maar ik had geoefend met een heel moeilijk examen van een tijdje geleden, dus dan viel dit reuze mee."

Het examen was volgens Daniëlle niet te lang, maar ook zeker niet te kort. "Na tweeënhalf uur gingen wel een paar mensen weg, maar bijna iedereen bleef drie uur zitten."

Ook vwo'er Rein Bressers is niet ontevreden over zijn examen. "Het ging best goed, maar ik was wel lang bezig. Ik had de volledige tijd nodig en dat is lang voor mijn doen." Over één vraag is Rein wel onzeker. "Er was een vraag over reactievergelijkingen die ik echt niet begreep, maar waarschijnlijk is dat gewoon een leesfout. Er waren maar twee punten te verdienen, zo moeilijk kon het niet zijn."

Lang

Examenkandidate Laura Hartog is in de feeststemming: "Het ging echt heel goed, maar ik sta gemiddeld ook wel hoog voor scheikunde. Ik heb er drie uur aan gewerkt, maar denk dat ik ook wel heel veel goed heb. Of ik moet echt stomme fouten gemaakt hebben."

Van die drie uur bikkelen kan ze nu wel lang uitrusten. Voor Laura en veel andere kandidaten is het nu vakantie.

Docent Peter Faber van het Stad & Esch in Meppel vond het een "gevarieerd examen". "Het was prima te doen. Dit is ook een examen waarop je je leerlingen kunt voorbereiden. Bij het havo-examen moest je heel veel dingen uitleggen, dat was hier niet het geval. Dat is ook wel fijner bij het nakijken: daar kan niet veel discussie over ontstaan." Wel vond Faber het examen aan de lange kant. "Bijna alle leerlingen zaten de volledige tijd uit. Dat wil toch wel wat zeggen."

Rond halfzes waren er volgens examenklachtencoördinator Benedicta Badu zo'n tweehonderd klachten binnengekomen. "Dat zijn niet zo veel klachten, ze gingen er vooral over dat het examen te lang was."

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto