Voor bijna alle 15.000 havisten was het examen natuurkunde de laatste in de reeks, maar een simpel einde van de examens was het allerminst.

Scholiere Loïs van der Spoel vond het verbazingwekkend lastig. "Ik vond het examen moeilijk en heel lang. Ik had voor het eerst mijn extra tijd nodig en ook mijn klasgenootjes maakten bijna allemaal hun tijd vol", vertelt ze.

Loïs had daarnaast moeite met de vraag waarbij de hellingshoek berekend moest worden. "Kan me niet herinneren dat we dat geleerd hebben."

Ook Sevket Kiliç had die vraag niet aan zien komen. "De hellingshoek heb ik niet eerder in oefenexamens voorbij zien komen", vertelt hij. "Ik vond het qua moeilijkheid verdeeld. Sommige vragen waren best simpel en deden me denken aan eerdere examens. Andere vragen waren enorm moeilijk."

Weinig snelheid

Dat de vragen uiteen liepen qua moeilijkheid, vond ook havist Bastiaan Meijer. "Het is mijn slechtste vak en ik had veel geoefend, maar toch schrok ik van een aantal vragen. Het berekenen van dichtheid bijvoorbeeld, dat was pittig. En ik vond het gek dat er amper vragen in voorkwamen over snelheid."

Ook voor de mensen die erg goed zijn in natuurkunde was het een lastig examen. "Het ging redelijk, maar er waren een aantal opgaves waarbij ik echt niet wist wat ik moet doen", vertelt Marit Wolff. "Vraag 19 bijvoorbeeld, over elasticiteitsmodulus. Naar mijn weten hebben we dat in de les nooit behandeld en ook een klasgenootje herkende dat niet.

Veel vragen gingen over kracht en daar is Marit naar eigen zeggen goed in. "Maar bij sommige vragen gingen ze wel heel diep op de stof in en al met al kostte me dat best veel tijd."

Vwo-vragen

Ook docent Ade Hoekstra van het Stad en Esch in Meppel vond dat er wel erg veel vragen over kracht gingen. "Ik vind dat ze een beetje zijn doorgeslagen met dat onderwerp, dat had wat minder gemogen wat mij betreft", vertelt Hoekstra.

Verder vond hij sommige vragen best simpel, terwijl andere vragen weer enorm pittig waren. "Sommige opgaven hoorden thuis in een vwo-examen, dan werd er van de leerlingen gevraagd om kennis te combineren in plaats van rechttoe rechtaan toe te passen. Maar al met al een goede balans."

Bij het LAKS zijn om 18:00 driehonderd klachten binnen, waarvan ongeveer 10 procent gaat over de hellingshoek-vraag. "Dat is niet uitzonderlijk veel, maar het kan nog alle kanten op met de klachten", aldus klachtencoördinator Benedicta Badu. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto