Op de op een na laatste examendag begonnen ruim 1.000 vwo'ers aan hun examen muziek. Ook voor de minder muzikale scholieren was het een prima toets.

Nanda van der Sloot had het moeilijker verwacht. "Ik vond het wel meevallen. De muziekstukken waren leuk. Klassiek, jazz en zelfs hiphop", vertelt ze enthousiast. "De vragen waarbij je dingen op de notenbalk moet invullen vind ik altijd lastig, maar die waren in dit examen niet zo moeilijk. Vaak stond er al iets aangegeven, het ritme bijvoorbeeld, waardoor het makkelijker werd."

Ook scholier Fabian Wormhoudt is vrij opgelucht. "Ik ben niet heel muzikaal, dus het is voor mij best lastig, maar sommige vragen waren heel makkelijk. Dan vroegen ze welke instrumenten dezelfde partij speelden bijvoorbeeld en dan wist ik dat meteen", vertelt Fabian.

Daar stonden ook wel veel pittige vragen tegenover vindt Fabian. "Ik had wel gehoopt op een andere afsluiter dan dat oude jazznummer. Een popliedje had wat mij betreft wel gemogen. Mijn klasgenootjes en ik waren allemaal op tijd klaar."

Slechte kwaliteit

Met het jazznummer had Marieke Gelderblom minder moeite. "Ik vond de fragmenten super leuk! Er zat een rapnummer in uit 1997 met jazzinvloeden, dat vond ik tof en zag ik niet eerder in de oefenexamens", vertelt ze. "Sowieso ging er veel over recente muziek, wat meer aanspreekt. Jammer alleen dat het jazznummer van zulke slechte kwaliteit was."

Vwo'er Vera Vaessen kon het laatste nummer ook amper goed horen. "Je moest drie instrumenten onderscheiden in het jazzstuk, maar ik hoorde er echt maar twee. Dat kwam door de slechte kwaliteit, maarja, het was dan ook een nummer uit 1930", verzucht ze.

Vera vond het examen niet heel gedetailleerd. "Het is persoonlijk, maar ik vond dat we niet heel diep op de geleerde stof in hoefden te gaan. Veel klasgenootjes waren al snel klaar en ook ik ging op tijd weg."

Bij het LAKS zijn een uur na afloop van het examen pas 5 klachten binnen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto