Voor bijna alle 49.000 vmbo-scholieren was biologie de hekkensluiter van de examens. "Een heerlijke manier om de examens af te sluiten", vertelt Roy Blokzijl opgelucht.

 "Het waren 50 vragen, best veel dus, maar ik vond ze allemaal wel easy. Ik heb een paar examens van eerdere jaren gedaan en die vond ik een stuk lastiger." Roy had wel meer kruisingsschema's verwacht en de rekenvraag kwam onverwacht voor hem.

Dat er een rekenvraag in zat, was ook voor Demi Hoogendoorn een grote verrassing. "Ik had helemaal geen rekenmachine bij me en toen zag ik die vraag. Ik schrok me dood! Ik weet wel dat je een rekenmachine en een woordenboek mag meenemen, maar ik had niet verwacht dat we ook daadwerkelijk moesten rekenen. Gelukkig ben ik goed in hoofdrekenen", vertelt ze enigszins opgelucht.

Het tekenen van de grafiek had Demi wel geoefend, maar dat vond ze alsnog lastig. "Over het algemeen ging het goed, ik was binnen 40 minuten klaar", besluit ze. 

Deceptie

Voor vmbo'er Teun Mensink was het examen een deceptie. "Het ging echt zwaar slecht", verzucht hij. "Ik had niet enorm goed geleerd, maar dit was echt erg. De vraagstelling was moeilijk en ik herkende heel veel termen niet. Het tekenen van de grafiek vond ik heel moeilijk. Het was gewoonweg teveel stof." 

Scholier Carlijn Kamerbeek vond het examen niet heel ingewikkeld. "Het waren veel vragen, maar ik vond ze best makkelijk en de rest van mijn klas ook. Ik had meer vragen verwacht over DNA, maar daar ging best weinig over. Verder vond ik het best een voorspelbare toets."

Weetjes

Docent Cees Mulder van het Kaj Munk College in Hoofddorp vond het een makkelijk examen. "Ze vroegen veel weetjes en een aantal antwoorden was uit de tekst te herleiden", vertelt Mulder.

Hij vond slechts twee vragen lastig. "De vraag over de rangorde van ringstaartmaki's was erg ingewikkeld, daar kwam ik zelf bijna niet uit. En de rekenvraag was ook zeker niet makkelijk." Verder vond Mulder het een erg leuke toets. "Ik denk ook dat het een erg volledig examen was, waar de leerlingen goed uit zouden moeten komen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn rond 17.30 iets meer dan 400 klachten binnengekomen.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto