Ruim 3.000 vwo-leerlingen schreven dinsdagochtend vele kantjes vol en legden filosofische theorieën uit.  

"In veel opzichten leek het op de oude examens die ik geoefend had. Sommige vragen leken hetzelfde, de stof was niet veranderd en ik had het idee dat ik veel vragen zo kon invullen", vertelt Liam Reumkens. Volgens hem kwam vrijwel alles uit de leerstof terug en waren de vragen er duidelijk.

Daar is scholier Marieke Gelderblom het mee eens, maar wat haar vooral opviel waren de onderwerpen. "Erg leuk dat er vragen in zaten die te maken hadden met liefde en een Russisch verhaal, maar eigenlijk was het hele examen toegespitst op vrije wil."

Dat is ook niet gek. Vrije wil is namelijk het hoofdthema van het filosofie-examen en het onderwerp waar vooral in het eindexamenjaar veel tijd aan wordt besteed.

Weinig vragen

Bij Elianne van Elderen ging het "een beetje goed". Vooral het aantal vragen vond ze vervelend. "Weinig vragen betekent ook dat als je één vraag niet goed beantwoord je gelijk veel punten mist. Dat vond ik niet fijn." 

Toch was het examen verder erg duidelijk en was de stof goed leerbaar volgens haar. "Met logisch nadenken kom je een heel eind, maar je moet je ook wel verdiepen in de stof, hoor."

Docent Harm Tiggelaar van het H.N. Werkman College in Groningen was juist tevreden over de lengte van het examen. "Voorheen zag je dat leerlingen in tijdnood kwamen, maar doordat er nu vijftien vragen waren, was iedereen op tijd klaar."

Thema's 

Volgens Tiggelaar sloot de stof goed aan op het examen en was er een fijne combinatie van verschillende thema's. "Het is leuk om te merken dat thema's als wetenschap en literatuur ook raakvlakken hebben met de filosofie en in het examen behandeld werden."

Dit is het laatste jaar dat het onderwerp vrije wil een grote rol speelt in het examen, daardoor hebben leerlingen zich volgens Tiggelaar goed kunnen voorbereiden op het examen.

Omstreeks 14.00 zijn er bij het LAKS minder dan 20 klachten binnen over het eindexamen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto