Meer dan 20.000 havisten maakten dinsdagochtend hun examen aardrijkskunde. Het was niet voor iedereen een fijne afsluiter van de examenperiode. 

"Ik had het gevoel dat er weinig werd gevraagd van mijn kennis", vertelt Sterre van Wirdum. "Er waren een paar onduidelijke vragen, maar over het algemeen vond ik het best makkelijk. De opgave over Bollywood vond ik wel erg lastig."

Scholier Tim Helderman vond het examen iets lastiger. "Ik ben dan ook niet zo goed in het vak", zegt hij. "Bij veel vragen lijken er zoveel dingen mogelijk, maar dan is er toch maar één antwoord goed, irritant is dat. Ik moest veel in de atlas opzoeken, dat kostte tijd, maar ik was wel binnen drie uur klaar." Ook havist Marie-Louise van Groeningen had moeite met sommige onderdelen. "Veel vragen gingen over natuur, klimaten en vulkanen enzo. Ik hou meer van sociale geografie, dus dat was best een domper", vertelt ze. 

Kirsten Viveen kijkt positiever terug op de toets. "Ik was heel goed voorbereid door mijn docent denk ik. Zij heeft ons breed laten leren en ons voorbereid op wat ons te wachten stond", vertelt Kirsten. "Dit examen leek best wel op de eerdere examens en op wat we in de klas hebben geoefend. Ik was binnen twee uur klaar. Ik heb nu vakantie."

Leuke bronnen

Docent Edger Maas van het Jacob Roelands Lyceum in Boxtel vond het een leuk examen met veel afwisseling. "Ik vind het goed om te zien dat alle onderdelen die erin voorkwamen, behandeld zijn in de voorbereiding", vertelt Edger. "Er werden leuke bronnen gebruikt, wat het examen voor de leerlingen aangenamer maakt denk ik. Zo ging er een vraag over Bollywoodfilms en werd er een vraag gesteld aan de hand van de trekroute van Gnoes."

Volgens Maas hebben de scholieren veel gehad aan de oefenexamens. "Het werd me wederom duidelijk dat dat veel zin heeft. De opbouw van het examen leek op die van voorgaande jaren en ook het type vragen kwam overeen. Een valkuil is denk ik wel dat sommige leerlingen te makkelijk denken over het beredeneren."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks 13.30 nog maar weinig klachten binnen. Coördinato Benedicta Badu verwacht dat die later nog zullen komen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto