Na een lang Pinksterweekend is het einde gelukkig al een beetje in zicht. Dinsdagochtend ploeteren 20.605 havo-scholieren op hun aardrijkskunde-examen, terwijl 3.313 vwo'ers zich buigen over filosofie.
 

's Middags maken bijna 15.000 vwo'ers het examen Frans. De twee grootste stromingen van het vmbo (gl/tl en kb) buigen zich dan over biologie, in totaal zo'n 49.000 scholieren.

Vmbo-scholier Demi Hoogenboom vindt het moeilijk om in te schatten hoe het biologie-examen wordt. "Ik heb al goed geoefend met oude examens en de stof globaal doorgelezen. Maar wat ik van het examen moet verwachten? Geen idee. Het is een heel breed en algemeen vak, dus het kan eigenlijk alle kanten op."

'Lamme arm'

Filosfie wordt een pittig examen, denkt Laura Hartog. "Dat zijn altijd enorm lange examens, dus ik verwacht vooral een lamme arm."

Je kunt leren over de verschillende denkwijzes, maar je moet ook gewoon veel inzicht hebben en kunnen toepassen volgens Laura. "Die combinatie vind ik wel lastig."

Sajanuka Ampalavanar heeft haar Frans examen tactisch voorbereid. "In het vmbo-examen Frans van dit jaar zaten veel teksten met gaten, dus dat verwacht ik bij het vwo-examen ook. Daar heb ik op geoefend. Verder moeten we denk ik heel veel lezen. Ik ben benieuwd!"

Atlas

Havist Joran Lemke heeft vertrouwen in zijn examen aardrijkskunde. "Ik ben zelf best wel goed in aardrijkskunde, dus ik zie er niet echt tegenop. Ik verwacht veel inzichtvragen en dat je veel kunt opzoeken in de atlas."

Ook hij heeft de andere examens bekeken: "Bij het vwo-examen werd er veel theorie gevraagd dus dat kan bij ons ook het geval zijn."

Na vandaag moeten sommigen van de examenkandidaten nog twee dagen aan de bak. Woensdag en donderdag staan er veel talen zoals Russisch en Spaans op het programma, maar ook nog een aantal grotere examens zoals het havo-examen natuurkunde en scheikunde voor vwo'ers.