Op het Stedelijk Daltonlyceum in Dordrecht hebben ongeveer dertig leerlingen vrijdag het verkeerde examen gemaakt.

Ze zouden de pilot van het vwo-examen maatschappijwetenschappen maken, maar kregen de normale versie voorgeschoteld.

De school had beide versies van het examen in de kluis liggen, maar deelde de verkeerde variant uit aan de leerlingen. 

Scholier Sjadela Done had in het begin niets in de gaten. "Na een tijdje merkte ik echter dat er wel erg veel begrippen in stonden die ik niet herkende, en begon er een gevoel te dagen dat er iets niet klopte."

Pilot

Toch dacht ze eerst nog een tijd dat het aan haarzelf lag. "Ik keek om me heen, en iedereen was gewoon hard aan het werk. Maar toen keek ik nog eens op de voorkant, en zag ik dat daar niet 'pilot' stond. Toen wist ik het zeker."

Ze maakte het examen wel af. "Na afloop zei ik tegen de rest, 'jongens, ik geloof dat we het verkeerde examen hebben gemaakt'".

Eén van Sjadela's klasgenoten ondernam wel actie tijdens de zitting, maar zonder resultaat. Ze deed alsof ze naar de wc moest en vertelde toen aan de surveillant wat er aan de hand was. "Die geloofde haar echter niet, en zei dat er maar één examen was", vertelt Sjadela. Uiteindelijk bleek de leerling toch gelijk te hebben.

Excuus

De school stuurde aan het eind van de middag een excuusmail naar alle leerlingen. De leerlingen vonden het vooral vreemd dat het CITO twee versies van het examen naar hun school gestuurd had. "Zij weten toch dat wij een pilot doen? Dat staat gewoon op het internet", zegt Sjadela.

De examenkandidaten maatschappijwetenschappen moeten het examen nu overdoen in het tweede tijdvak. Dit gaat niet ten koste van hun herkansing.

De school en het CITO waren vlak voor het Pinksterweekend niet meer bereikbaar voor commentaar.