Moeilijke vragen, makkelijke vragen, niet erg lang of toch de volle tijd nodig? De reacties van de 3.503 vwo'ers die het examen maakten zijn gemengd. 

Scholier Liam Reumkens was erg snel klaar. "Het was een heel duidelijk examen en het ging me goed af." Volgens Liam had het examen niet altijd evenveel diepgang. "Vaak werd genoemd welke theorie er van toepassing was op de tekst en hoefde je 'm alleen nog uit te leggen. Eitje." 

Het eerste wat in Mark Post opkomt nadat hij zijn examen gemaakt heeft, is dat je "behoorlijk wat punten kon sprokkelen". "Soms hoefde je er maar een mooi verhaaltje van te maken en heb je waarschijnlijk toch nog de helft van de punten te pakken. Maar bij vraag 10 kwam ik er juist helemaal niet uit."

Ondanks dat hij niet hard geleerd had voor het examen schreef Mark uiteindelijk toch zeven kantjes vol. "Misschien komt dat ook wel doordat ik vorig jaar ook al examen deed in maatschappijwetenschappen."

Droge stof

Vwo'er Eva de Boer vond het een fijn examen, omdat het niet erg lang was. "Alleen opgave 5 over Désirée Bonis die opstapte, begreep ik echt niet." Wat Vera vooral vervelend vindt aan het vak is dat je er zoveel droge stof voor moet leren, zoals de vele rijtjes. "Maar verder zaten er wel leuke onderwerpen in. Ook al ben ik toch meer op het examen gefocust dan dat ik me met de onderwerpen bezighoudt."

Docent Volkan Tasdan van RSG het Rijks in Bergen op Zoom vond het een evenwichtig examen. "Maar als je het examen goed wilde maken, was het toch echt aan de lange kant." Alleen begrippenkennis was volgens hem niet genoeg, omdat je bij veel vragen vaak verder moest denken.

Cadeautjes

"Gelukkig zaten er ook cadeautjes tussen in de vorm van simpele vragen", zegt Tasdan. Dit was volgens de docent ook het bewijs dat je je naast je boek in de syllabus moest verdiepen voor de eindtermen. "Vwo'ers mogen ook nadenken. In dit eindexamen hebben de makers de leerlingen flink laten zweten."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks 17.30 erg weinig klachten binnen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto