Iets meer dan 17.000 havisten moesten vlak voor het Pinksterweekend nog even een examen management en organisatie maken. 

Scholieren vrezen elk jaar weer voor dit examen, maar de toets van dit jaar was verrassend goed te doen. "Ik was na minder dan twee uur klaar en vond de vragen eigenlijk best wel simpel", vertelt Joris Pater. "Het was best een voorspelbaar examen, op een goede manier!"

Ook voor Helga den Otter was het een fijn examen om de week mee af te sluiten. "Ik ben vrij goed in m&o en hij was ook echt niet moeilijk, dus het ging prima!", vertelt ze. "Ze vroegen wel wat meer theorie dan ik had verwacht. Ik ben beter in rekenen, dus dat vond ik wel jammer."

Variatie

De scholieren vonden dat het examen niet erg verrassend was. "Ik was vooraf bang voor M&O want het is veel stof, maar het viel reuze mee", vertelt Joran Lemke. "Het sloot goed aan op de oefenexamens en het was ook een gevarieerd examen vond ik. Je moest wel goed de vragen doorlezen om niet in instinkers te trappen. Mijn klasgenootjes en ik waren op tijd klaar en waren erg opgelucht."

Havist Cecile Jansse van Noordwijk had meer moeite met het examen. "Ik had samenvattingen, boeken en oefenexamens geleerd en toch vond ik het moeilijk", vertelt ze.

Ze is dan ook niet zo goed in M&O. "Vooral de vragen waarin je open plekken moest invullen met getallen vond ik lastig. Dan weet ik niet goed waar ik moet beginnen. Volgens mij vonden mijn klasgenootjes hem wel oké." 

Goede balans

Docent Christiaan van Os van het Mendel College in Haarlem herkent zich in de commentaren van de leerlingen. "Toen ik het examen zag hoopte ik al dat ze opgelucht zouden zijn. Het is een prima examen qua lengte en inhoud", vertelt van Os.

Het examen leek op de vorige examens. "De helft van de vragen was makkelijk en de helft was moeilijk, dus die balans vond ik goed. Er werd nergens van de leerlingen gevraagd om bronnen te combineren voor het antwoord, dat had ik wel verwacht."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS waren omstreeks 17.30 ongeveer 250 klachten binnen.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto