Ruim 45.000 vmbo-scholieren ploeterden vanmiddag op een erg lang economie examen. Heel moeilijk was het niet, maar er moest ontzettend veel geschreven worden. 

Joran-Lars Busscher heeft een duidelijk antwoord klaar: "Het was heel lang en makkelijk." Voor hemzelf leverde de lengte geen problemen op, hij kreeg het net op tijd af. "Maar sommige van mijn klasgenoten hebben wel tien vragen niet kunnen maken!"

Het examen was ontzettend veel schrijfwerk, zegt hij. "Bij bijna iedere vraag moest je je antwoord beargumenteren. Ik heb wel zes kantjes volgeschreven."

Opvallend feitje: er zat een homo groenteboer in het examen. "Toen dacht ik echt 'yes, als homo's in het examen voorkomen gaan we als samenleving de goede kant op!'", zegt Joran-Lars.

Miljonairs

Bij Tiffany Schriemer ging het heel goed. "Ik heb hoge verwachtingen. Er was één vraag over miljonairs en de boxen van hun inkomen die ik wat lastiger vond, maar de rest ging prima!" Voor Tiffany was het het laatste examen, dus ze gaat dit weekend flink bijkomen en haar vakantie vieren.

"Ik had gehoopt op meer rekenvragen", zegt vmbo'er Tim Mensink. "Daar kan ik meer mee dan met al die theorie, waarbij je vaak voorbeelden moest geven." 

Luilakken

Economiedocent René Katerbarg van het Hondsrug College in Emmen is het met bovenstaande leerlingen eens. "Het was véél te lang', zegt hij. "Dat is al jaren zo, maar dit jaar was het nog extremer."

Daarnaast vond hij het jammer dat de vragen veel "op eigen inzicht en logisch nadenken" gebaseerd waren. "Je had zonder leren ook een goed cijfer kunnen halen. De luilakken kwamen dus makkelijk weg, terwijl de harde werkers het vaak toch moeilijk hadden. Toch vond ik het qua niveau een relatief makkelijk examen."

Benedicta Badu, Klachtencoördinator bij het LAKS, laat ook weten veel klachten te hebben gekregen over de lengte van het economie-examen. "In totaal zijn er om 17.00 zo'n duizend klachten binnengekomen. Veel leerlingen zeiden inderdaad dat het examen te lang was."

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto