Ruim 7.000 gymnasiasten moesten vandaag aan de slag met het examen Latijn. Zowel Cicero als Plinius was examenstof en het was dus spannend van welke schrijver de proefvertaling zou worden.

Vera Vaessen vond het centrale examen makkelijker dan haar schoolexamens Latijn. "De proefvertaling vond ik wel lastig, maar hij ging toch nog best goed. De laatste opdracht, waarin we moesten beredeneren of bepaalde brieven van Plinius of van Cicero waren, was origineel", zegt Vera. 

Vera maakte het examen met maar acht klasgenoten in een verder lege gymzaal. "Dat was wel leuk, zo'n grote zaal voor onszelf."

Stampen

Daniëlle Fluks was "als een gek gaan stampen" ter voorbereiding op haar Latijn examen, maar "het ging prima". Voor Grieks en Latijn is het niet mogelijk om oude examens te oefenen, omdat de schrijvers die bestudeerd worden elk jaar veranderen. "Dat is wel vervelend", zegt Danïelle. "Er werd dan ook flink heen en weer geijsbeerd voor aanvang van de zitting."

Hylke de Boer behoort tot de kleine groep leerlingen die zowel Grieks als Latijn doen. "Ik vond Latijn moeilijker dan Grieks, maar het voldeed wel aan mijn verwachtingen."

Hylke vertelt dat de brieven die ze moesten bestuderen vaak interessant zijn om te lezen. "Ze zijn ontroerend, of ze gaan over onderwerpen die je kunt linken aan onze eigen tijd: in dit examen zat een tekst over paardenrennen, wat best te vergelijken is met het voetbal van vandaag."

Cicero

Docent Barbara de Groot van het Johan van Oldenbarneveld Stedelijk Gymnasium in Amersfoort vond het examen aan de makkelijke kant. "Misschien wel iets té makkelijk. Zowel de vragen als de nieuwe vertaling waren goed te maken. Het enige waardoor leerlingen misschien wat in de war konden raken waren een aantal lastige werkwoordsvormen."

De Groot vertelt dat veel leerlingen wel even moesten slikken toen ze een Cicero-tekst voor de kiezen kregen om te vertalen. "Cicero is over het algemeen moeilijker dan Plinius. Maar deze vertaling viel wel mee."

Docent Jordi Wiersma van het Landmerk Retorica College vond de balans in het examen niet heel goed. "Er zaten wat mij betreft te weinig cultuurvragen in, vergeleken met de tekstuele opgaven." De proefvertaling was vrij lastig, denkt hij, "maar al met al was het inderdaad geen heel moeilijk examen."

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto