Donderdagmiddag maakten ruim 38.000 vwo'ers het examen Engels. Voor sommige vwo'ers was dit al het laatste examen. Zij hebben vakantie. 

Het examen was voor veel leerlingen best een opluchting. "De opbouw was zoals ik hem verwacht had. In het begin waren de teksten kort en makkelijk, daarna werden ze lastiger en aan het einde werden ze weer makkelijk", vertelt Tom van den Berg. "Het ging mij en mijn klasgenoten best goed af."

Ook Loranne Davelaar vond het meevallen. "Het was niet makkelijk, maar er zaten boeiende teksten in en dat maakte het een stuk leuker. De tekst over gemodificeerd vlees bijvoorbeeld, die was interessant", vertelt ze tevreden. 

Moeite

Vwo'er Nanda van der Sloot had iets meer moeite met het examen. "Engels is niet mijn beste vak. Ik twijfelde vaak tussen twee antwoorden, maar het examen was gelukkig niet erg lang en het was prettig dat de teksten afwisselend waren qua lengte", vertelt Nanda. "Ik heb veel examens geoefend en deze leek er best op. Wat me opviel was dat veel mensen snel klaar waren en volgens mij kwam niemand in tijdnood."

Sterre van Wirdum vond de teksten wat lastiger. "Ik moest veel in mijn woordenboek opzoeken. De tekst over Karl Marx vond ik wel interessant, maar wel geschiedenis-achtig." Remco Ibelings vond de tekst over Marx maar niks. "Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik was wel blij dat er niet veel open vragen waren."

Blij verrast

Docent Ad van Dijk van het Hooghuis/Mondriaan College in Oss had verwacht dat de leerlingen het lastiger zouden vinden. "Toen ik het examen las dacht ik dat het heel pittig zou zijn voor ze. Maar na het examen klonken ze allemaal vrij positief en blij verrast", vertelt Van Dijk.

"De teksten over Karl Marx en Afrika vond ik allebei erg pittig en lang. Voor sommige leerlingen is het ook lastig dat het over geschiedenis en economie gaat. Maar de voorbereidingen sloten goed aan op het examen en het was voor niemand echt te moeilijk. Kortom: een goed examen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks 18.00 ongeveer 1.400 klachten binnen, wat niet erg veel is.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto