Over het algemeen misten de ruim 21.000 havisten een goede balans in het examen. Er werd te weinig naar berekeningen gevraagd en te veel naar de theorie.  

"Ik vond dat je opvallend veel moest beredeneren vanuit de theorie. Ik vroeg me echt af waar de berekeningen gebleven waren", vertelt Isa den Bremer. "Verder viel het qua moeilijkheid wel mee en was ik op tijd klaar." Haar klasgenoten hadden hun tijd wel hard nodig. 

Volgens havist Sevket Kiliç zaten er veel bekende opgaven in het examen die hij al eerder geoefend had. "Zoals de opgave over reactiewarmte. Die zat ook in een oefenexamen."

Verder viel het hem op dat het examen erg lang was. "Omdat er van je verwacht werd dat je een uitgebreide uitleg gaf bij bepaalde opgaven, kostte dat veel tijd. Daar was ik niet helemaal op voorbereid."

Uitleggen

De opgaven waarbij je een uitleg moest geven, vond scholier Geeke de Lange juist fijn. "Ik heb best veel moeite met scheikunde, dus ik vond het erg handig dat ik veel kon uitleggen. Dat gaat me een stuk makkelijker af." Ook was de vraagstelling volgens haar prima. "Ik wist eigenlijk wel wat er van me verwacht werd."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS stond de telefoon nog niet roodgloeiend. Er zijn rond 17.30 ongeveer 700 klachten gemeld.

Docent Sieger Kooij van het Comenius Lyceum in Amsterdam vond het examen 'wel te doen'. "Er zaten veel teksten in waar je informatie uit moest halen. Dat vinden scholieren over het algemeen wel moeilijk". Verder was het volgens de docent een evenwichtig examens met een goede balans tussen moeilijke en makkelijke vragen. 

Opvallend vond Kooij de introductie van de nieuwe onderwerpen in het examen. "Termen als vormingsenergie, groene chemie en microniveau zitten allemaal in het nieuwe programma. Ik vond het bijzonder dat ze allemaal geïntroduceerd werden." De docent had eerder verwacht dat dit jaar één van die onderwerpen aan bod zou komen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto