Leraren en de Algemene Onderwijsbond (AOb) zijn in opstand gekomen tegen het besluit dat niet de eigen docent, maar een docent van een andere school vanaf volgend jaar als eerste de eindexamens moet nakijken. 

Dat heeft Sander Dekker besloten op advies van de VO-raad. 

De maatregel zou eerlijkere cijfers opleveren voor leerlingen. Boze docenten zijn een online petitie gestart, die donderdag al meer dan 4.500 keer getekend is. 

Antoon Boks, natuurkundedocent aan de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle is de oprichter van de petitie. "Dit straalt wantrouwen uit naar docenten. Bovendien werk je als leraar jarenlang naar de eindexamens van je leerlingen toe. Dan vind je het heel belangrijk om snel te weten hoe ze het gemaakt hebben."

Pilot

Ook de Algemene Onderwijsbond is "faliekant" tegen het voornemen. "De staatssecretaris en de werkgevers moeten ervan uitgaan dat leraren hun taak en professionaliteit zeer serieus nemen en objectief beoordelen of een leerling zijn centraal schriftelijk eindexamen goed heeft gemaakt," laat voorzitter van de bond Walter Dresscher in een brief aan de Tweede Kamer weten. 

De VO-raad laat weten dat er de afgelopen jaren op verschillende scholen een pilot is uitgevoerd met het nieuwe systeem. "Die is goed bevallen bij de deelnemende docenten," zegt woordvoerder Linda Zeegers. 

"Die pilot is uitgevoerd met maar 39 docenten", zegt docent maatschappijwetenschappen Anke Kuiper. "Daarvan waren er maar 17 vóór de omkering van de correctie. Daarmee kun je natuurlijk niet concluderen dat er een draagvlak is. Bovendien haalt dit het nakijkplezier van de docent compleet weg." 

Belangenverstrengeling

Docent Nederlands Guus Teeuwen is het echter eens met het besluit. "Er is nu eenmaal sprake van belangenverstrengeling: niet alleen de leerling, maar ook de leraar en de school zelf zijn gebaat bij goede resultaten. Het is alsof de slager zijn eigen vlees keurt."

Twee jaar geleden voerde het CITO (Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling) al een onderzoek uit naar de praktijk van de eerste en tweede correctie tijdens de eindexamens, dat uitwees dat docenten hun eigen leerlingen gemiddeld een 6,4 procent hoger cijfer toekennen.

Begin volgende maand komt het besluit nog aan bod in de Tweede Kamer.

De eindexamens zijn momenteel in volle gang. Komende woensdag is de laatste dag van het eerste tijdvak, daarna volgen nog herexamens.