Bijna 27.000 vmbo-leerlingen hebben donderdagmiddag het examen nask 1 (natuur- en scheikunde 1) gemaakt, het natuurkundegedeelte van het vak. 

Volgens vmbo-tl'er Luka Hoekstra waren de vraag "erg raar en nogal onlogisch". "Sommige vragen had ik niet verwacht in het examen en de toets was ook erg lang. Gelukkig zaten er ook veel meerkeuzevragen in", vertelt Luka.

Luka had goed geleerd, maar of hij een voldoende heeft gehaald weet hij nog niet. "Maar ik zie nog meer op tegen mijn examen economie morgen."

Vmbo-tl'er Nienke Rolink weet niet zo goed hoe ze het examen van vanmiddag heeft gemaakt. "Het examen was soms best lastig, de stemming in de klas is ook heel wisselend." Nienke had wel goed geleerd voor nask 1, zo vertelt ze. "Ik zag best tegen dit examen op. Ik heb het afgelopen jaar ook wel gedacht 'waarom heb ik dit vak gekozen?' Ik denk dat ik gelukkig wel een voldoende heb."

Begrippenkennis

Het vmbo-kb examen was soms pittig en soms juist makkelijk volgens scholier Ric Oomen. "Er werd veel naar begrippen gevraagd, en dat was soms best lastig. Het examen leek wel op de stof die ik geleerd had, dus dat was wel fijn. Ik heb mijn best gedaan."

"Het tl-examen was van een goed niveau, maar ik heb al wel gezien dat veel leerlingen leesfouten hebben gemaakt", vertelt docent Rob van Bakel, docent op het 2College Jozefmavo.

"Vraag 36 vond ik een opvallende vraag, de schematische tekening die daar bij stond was niet zo handig geplaatst. Toch denk ik dat leerlingen hier niet over zullen struikelen. Uiteindelijk vond ik het een prima examen."

Het LAKS meldt rond 17.30 dat er nog weinig klachten zijn binnengekomen over het vmbo-examen naSk1.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto